Blog

Povestea Geyc

 

EDYS, PrismaEu Talks, Diverse, 5030Remember, Move in Action

Muncă, sârguință, emoții, rezultate

Numele meu este Alina Alupoaei și sunt profesor gr. II, discipline economice, Aria Curriculară „Tehnologii”, la Liceul “Regina Maria” Dorohoi. Din punctul meu de vedere nu există profesie mai frumoasă decât aceea de a fi dascăl, iar motivele sunt multiple, dar, unul dintre acestea este acela că lucrez cu mintea copiilor și mi-am dorit dintotdeauna să aduc ceva nou, să fac o schimbare, să ies din zona de confort, chiar dacă acest lucru a presupus studiu intens, cursuri de perfecționare, drumuri zilnice la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava în perioada studiilor  de master in Managementul Firmelor de Comerț, Turism și Servicii și alte activități de formare care mi-au adus plus valoare și rezultate deosebite pe parcurs deoarece mi-am dorit să fac lucrurile diferit.

Cum s-a produs schimbarea?

Povestea începe în toamna anului 2020 sub impulsul dorinței mele de a face schimbări atât la nivel personal cât și la nivel profesional. Perioada prin care treceam cu toții era de incertitudine și de angoasă, o stare generalizată de evenimentele recente generate de pandemie în ansamblul ei. Dacă înainte țineam prelegeri elevilor la clasă despre impactul negativ datorat utilizării dispozitivelor electronice in exces asupra personalității și sănătății lor, acum eram în postura de a mă împrieteni tot mai mult cu aplicații și softuri care să mă ajute să creez un spațiu de studiu prietenos, atractiv pentru ei. Impulsionată de aceste considerente am răspuns afirmativ unei invitații primite pe mail de la platforma impreuna-in.eu, dedicată tinerilor și implicării active a acestora în societate într-o nouă epocă digitalizată la atelierul online cu tema „Implicare civică- mobilizarea comunității: exemple de bună practică și sfaturi utile” dezvoltat de Biroul Parlamentului European in România. 

În urma participării la acest atelier online am fost invitată la un alt eveniment organizat de către Asociația GEYC ( Group of the European Youth for Change) cu sediul în București în parteneriat cu Parlamentul European având ca temă “Dialogul Global al Cetățenilor cu privire la viitorul internetului” organizat în România sub egida EDYS- European Digital Youth Summit.  Prin rolul pe care-l avem în societate ca multiplicator de informații de calitate consider că profesorii au o misiune mai mult decât nobilă de a transmite și de a conștientiza tinerii asupra pericolelor din spațiul online și de a-i îndruma corect in vederea utilizării resurselor digitale într-un mod responsabil într-o societate care se dezvoltă continuu iar informația de calitate joacă un rol atât de important mai ales acum când ne aflăm într-un război informațional și fake-news-ul a devenit o capcană pentru mulți dintre noi.

In februarie 2021 am participat in calitate de speaker in cadrul unui debate internațional dezvoltat si implementat de către PrismaEu Talks membru partener GEYC cu tema “The youth and online debates”, unde am dezbătut despre utilizarea responsabilă a platformelor de socializare, despre fake news, prevenirea discursului de ură in mediul online si protecția datelor cu caracter personal. La această conferință au luat parte diferiți experți din zona de educație la nivel internațional: din Los Angeles, California, SUA- Allison Graham, istoric social media; din Italia, Gianluca Rossino președinte Europiamo ETS,  din Germania, Assam Benaissa, expert in dezbateri virtuale, din Albania, Ejona Limanaj presedinte  Asociația UdhetimiLire si Cristina Chelbea membru Comunitatea GEYC.

In perioada 7 martie – 26 mai 2021  am participat la cursul de formare in cadrul programului educațional DIVERSE cu tema “Promovarea valorilor democratice și a diversității culturale în școli prin Drama in educație și Povești și basme din popor “co-finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene. Cursul a însumat un total de 35 de ore  prin învățare sincron și asincron, live, implementarea la clasă a metodelor DIVERSE, unde elevii au dobândit competențe digitale, artistice, de comunicare interculturală adoptând o atitudine pozitivă, incluzivă  față de alte etnii și categorii sociale. Trebuie să menționez faptul că acest proiect a fost nominalizat in cadrul Galei Tineretului 2021 de către Ministerul Tineretului și Sportului la categoria “Incluziune socială” unde a fost premiat cu locul al – III- lea la nivel național.

In perioada noiembrie-decembrie 2021 am participat la proiectul 5030Remembe: From the end of WW2 to the 1989 democratic revolutions, finanțat prin programul Europe for citizens, Strand 1: European Remembrance, număr de referință: 609316-citiz-1-2019-1-FR-CITIZ-REMEM,  împreună cu 10 elevi ai liceului „Regina Maria” Dorohoi la invitația  GEYC. Acest proiect este dezvoltat de către un consorțiu format din 10 țări și implementat la nivel european de către Coconut Work Franța. Obiectivele acestui proiect sunt: sensibilizarea maselor cu privire la datele-cheie ale evenimentelor istorice pentru a comemora lupta în timpul celui de-al doilea război mondial și împotriva autoritarismului, păstrarea vie a istoriei și memoriei victimelor Holocaustului, impactul regimului comunist asupra țărilor afectate. Seminarul de pe  data de 9 și 11 noiembrie 2021 s-a  desfășurat online iar la activități au fost invitați reputați experți pe zona de educație: Simina Badica, curator la Casa Europeană a Istoriei,  Rafał Rogulski, director la Institutul de Comemorare și Solidaritate a Rețelei Europene, Oana Nestian-Sandu, Director Program Internațional la Institutul Olga Lengyel pentru Studiile Holocaustului și Drepturile Omului și Daniel Gheorghe, expert la Centrul Theodor Herzl pentru Studii Israeliene. Elevii implicați în proiect au adoptat o atitudine interogativă și au intrat în dialog direct cu experții mai sus amintiți, iar informațiile primite au fost la înălțimea așteptărilor lor. La conferința internațională din 17 decembrie  2021 desfășurată și aceasta online datorită restricțiilor cauzate de răspîndirea virusului Sars Cov 2 au participat deasemenea diferiți experți în drepturile omului la nivel international iar schimbul de experiență a fost la superlativ iar elevii implicați au avut ocazia să interacționeze cu aceștia și să își clarifice, să reflecteze asupra democrației din zilele noastre și asupra implicației regimurilor autoritare asupra noastră a tuturor.

Ce impact a avut participarea la proiectul 5030Remember?

În urma implicării deosebite a elevilor la acest proiect, am primit o invitație personală din partea Asociației GEYC reprezentată prin domnul Gabriel Brezoiu , de a participa cu 5 dintre ei la un schimb de tineri, program finanțat de către Comisia Europeană, Erasmus Plus,  de data aceasta fizic in Cuevas Bajas,  Malaga, Spania, în perioada 15-22 martie 2022 la proiectul cu tema Move in Action cu număr de referință  2020-1-ES02-KA-105-014735.  Am acceptat cu mare bucurie această nouă provocare și am participat în calitate de leader de group ( profesor coordonator) împreună cu cei 5 elevi ai liceului nostru la acest schimb de experiență unde au luat parte și alți tineri din alte 5 țări: Spania, Ungaria, Italia, Portugalia și Letonia.

Obiectivele proiectului sunt:  dezvoltarea abilităților de comunicare interculturală pentru participanți din medii diferite, adoptând o atitudine tolerantă, înțelegere reciprocă, respect, solidaritate în cadrul muncii în echipă; să îmbunătățească abilitățile de lucru individual cât și în echipă, să faciliteze învățarea interculturală înlăturând stereotipurile și prejudecățile în rândul elevilor participanți la schimbul de tineri; să întărească abilitățile participanților de a se implica activ in comunitatea din care fac parte.

Elevii noștri au avut parte de o primire călduroasă din partea gazdelor din Spania, au degustat preparate specific zonei, au legat prietenii și amintiri pe viață. Au avut ocazia să interacționeze cu diferiți tineri din medii sociale diferite, au petrecut timp de calitate prin participarea la diferite activități  de tip work-shop, jocuri  Energizer, seri interculturale, excursie la Malaga supranumită Costa del Sol într-un decor luxuriant cu palmieri, s-au plimbat pe malul Mării Mediterane pe renumita plajă Malagueta, am urcat pe munte si am admirat intreg orasul din superbul Mirador, am participat de asemenea si la o activitate cu refugiații din Centrul Accem, Malaga, unde elevii au împărțit suveniruri lucrate de ei, mesaje de încurajare in limba engleză și spaniolă, au cântat și dansat împreună. La nivel individual cât și colectiv această experiență ne-a îmbogățit experiența de viață din foarte multe puncte de vedere deoarece am rămas cu amintiri frumoase, am văzut alte tradiții, obiceiuri, am învățat să fim mai toleranți unii cu ceilalți și să ne acceptăm așa cum suntem, am înțeles că numai uniți putem schimba lumea în bine și că trebuie să apreciem că trăimîntr-un spațiu European democratic cu valori europene și unde tinerii au dreptul de a avea o voce care este auzită deoarece in acest spațiu ne sunt recunoascute și respectate drepturile fundamentale la libera exprimare, la educație, vot, la liberă mișcare  și acces la piețe, etc.

Cu fiecare proiect universul cognitiv a devenit tot mai vast și am înțeles că indiferent unde ne-am afla în lume suntem interconectați și în mare parte problemele sunt la fel peste tot deoarece tinerii se confruntă cu lipsuri și neajunsuri de la mic la mare și că accesul la informații și contactul cu școala pentru unii a fost limitat de lipsa dispozitivelor electronice, atât de necesare în această perioadă. De asemenea consider că prin participarea la aceste proiecte calitatea actului educativ poate fi mult mai mult îmbunătățită si de aceea consider oportună implicarea pe viitor în alte proiecte care vor contribui la dezvoltarea și îmbunătățirea competențelor elevilor fie că sunt cele de comunicare într-o limbă străină,  cele sociale, la nivel interuman, etc.

Planul meu de viitor este de a aplica la cât mai multe proiecte care mă vor scoate din zona mea de confort și care vor aduce un plus de valoare beneficiarilor direcți și indirecți deoarece consider că învățarea este un proces continuu pe tot parcursul vieții, că fiecare dintre noi trebuie să facă ceva în acest sens și cu siguranță rezultatele nu vor întârzia să apară.

Va urma!

Prof. Alina Alupoaei

 

Loading

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Related Posts

Sari la conținut