Blog

Odiseea Culturală în Inima Italiei: Experiența Noastră Erasmus

Într-o dimineață însorită de duminică, pe 12 noiembrie 2023, am pășit într-o poveste plină de descoperiri și conexiuni interculturale în pitorescul oraș Andria, Italia. A fost debutul unei experiențe Erasmus care avea să ne schimbe perspectivele și să creeze amintiri de neuitat.

Ne aștepta o săptămână plină de noutăți, de la oameni, la teme abordate, la locuri de vizitat, toate sub imperiul limbilor străine. Șansa de a întâlni liceeni din Italia, Spania, Letonia, Ungaria și de a împărtăși pasiuni și preocupări comune ne-a creat senzația de apartenență la un spațiu comun, european, în care toate școlile sunt preocupate de aspecte comune – cum să combatem Bullying-ul, cum să fim mai toleranți, mai deschiși către diversitate, cum să facem din incluziune un comportament normal, agreat de toți elevii, cum să devină școala un spațiu pentru toți elevii, reducând cifrele alarmante de abandon școlar și eșec la examenele naționale.

Preocuparea comună pentru aceste teme, pe care le-am abordat în dezbaterea cu tema „Comment prévenir les actes de violence et de Bullying à l’école?”, în studiul de caz cu tema „Célébrons l’Inclusion!”, în atelierul de lucru „Comment prévenir le decrochage scolaire?” au creat o săptămână valoroasă de împărtășire a bunelor practici și de afirmare a valorilor comune. Ne-am îmbogățit cu tehnici noi, cu idei de activități, dar și cu entuziasmul de a ne implica activ în viața școlii, pentru că Liceul „Regina Maria” reprezintă doar o parte dintr-un întreg, dar fiecare parte, fiecare școală, fiecare copil poate face diferența. Pentru ca experiența să fie completă, colegii italieni ne-au invitat la orele de curs, unde franceza, biologia, matematica, engleza, toate ne-au convins să ne testăm nivelul și să facem comparații cu orele noastre de curs.

Vizita la primărie, unde Italia ne-a deschis ușile culturii și istoriei locale, ne-a adus șansa de a ne prezenta și noi liceul și tradițiile. Într-un spirit de prietenie și schimb cultural, am împărțit brățări și ecusoane cu elevii și profesorii din Italia, Spania, Letonia și Ungaria, consolidând legăturile ce se conturau într-un cadru intercultural fascinant. Seara, o excursie la Trani ne-a dezvăluit farmecul portului, o experiență care ne-a conectat la esența orașului ale cărui străzi de neuitat s-au întipărit în ființa noastră în plimbarea noastră înserată.

Vizitele de documentare organizate pe parcursul săptămânii au completat activitățile teoretice, devenind surse de lecții pentru noi toți, despre importanța culturii în viața și evoluția unei societăți, despre modul în care patrimoniul unei țări transmite imaginea respectului pentru cultură și istorie a generații întregi.

Am explorat cu entuziasm orașul Bari, admirând castelul Normanno Svevo, ulterior transformat într-un muzeu martor al trecerii timpului și frumoasa biserică San Nicola, unde am avut privilegiul să participăm la o slujba catolică alături de localnicii orașului. O incursiune în gastronomia locală, când am savurat focaccia unui local faimos în zonă, a fost o călătorie în cultura culinară autentică a regiunii.

Uitându-ne în urmă, ne dăm seama că toate activitățile noastre, inclusiv plimbările comune, jocul de volei, concursul de șosete colorate, petrecerea de bun-rămas, orele de curs, atelierele, dezbaterile, toate acestea au reușit să apropie adolescenți din 5 școli europene, să  promoveze incluziunea, egalitatea și respectul într-un mediu nou, în care comunicarea este cheia unui viitor sigur. Experiența Erasmus din Italia a fost nu doar o călătorie fizică, ci și o călătorie interioară care a întărit conexiunile noastre umane și a deschis orizonturile către bogăția diversității culturale.

 

Paula A. si Sonia U., clasa a X-a B

Vizualizări: 171 total views

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

Related Posts